Рекомендується зберігати продукти при відсутності доступу повітря і світла (в герметичних і світлонепроникних упаковках), в сухому і прохолодному місці (в холодильнику, сухому погребі), намагатися уникати механічних пошкоджень продукту. Чим менше термін зберігання, тим більше вітамінів залишиться.27 бер. 2023 р.
Вітамін С не терпить тривалої термічної обробки, тому готувати потрібно недовго. 6. Зберігати продукти краще в темному і прохолодному місці, так як світло і тепло також сприяють руйнуванню вітаміну С. Найбільш корисними є овочі і фрукти, щойно зняті з грядки.
2. Щоб краще зберегти вітаміни, овочі закладають для варіння тільки в киплячу воду невеликими порціями. 3. При варінні цільні овочі або крупно нарізані краще зберігають поживні властивості, ніж нарізані на дрібні шматочки.
Важливо пам'ятати, що максимум вітамінів зберігається у сирих та неочищених овочах та фруктах, які зберігаються у темному та прохолодному місці. Таких умов зберігання вимагають рослинні і тваринні жири. Овочі треба обробляти термічно якнайменше, бажано в шкірці і з мінімальним додаванням води або жиру.
При приготуванні їжі необхідний мінімальний контакт продуктів із повітрям, і важливо уникати високих температур. Нарізати овочі та фрукти краще великими шматками: у них залишається більше поживних речовин, ніж у дрібних шматочках. При пасеруванні овочів краще використовувати оливкову олію.
Вітамін С є водорозчинним та надто чутливим до тепла, повітря і світла. Тому він легко і швидко розкладається під час приготування їжі. Цей процес провокує тривалість дії та висока температура. Наприклад, кип'ятіння та бланшування знижують вміст вітаміну С більше, ніж будь-які інші способи.
Щоб зберегти вітаміни в продуктах, використання яких планується тільки через деякий час, варто підготувати їжу до правильного зберігання.