При поїданні насолод рівень дофаміну в організмі різко підвищується, що сприймається людиною як винагорода і спонукає знову і знову є десерти. При частому вживанні ласощів мозок "звикає" до підвищеного рівня дофаміну, і в людини з'являється "цукрова залежність".
Вчені довели одну неприємну річ: цукор сприяє формуванню вільних радикалів у мозкових мембранах. Неприємність полягає в тому, що вони, у свою чергу, заважають нервовим клітинам обмінюватися сигналами швидко та координовано.
У мозку немає окремого сховища, щоб запасати поживні речовини, тому йому необхідний постійний приплив енергії, а отже, глюкози, яка є її основним джерелом. У середньому людині потрібно приблизно 65-120 г цієї речовини на добу, залежно від навантаження.