Кофеїну в лунго більше, ніж у еспресо та ристретто, час екстракції – до 1 хвилини, ніж пояснюється гіркота, що зросла. Якщо хочете з ранку підбадьоритись – вибирайте лунго.May 30, 2019
Рістретто виходить більш концентрованим на смак. При використанні однакового зерна, кількості кави та температури води він завжди буде більш кислотним і менш гірким, ніж еспресо або лунго.
Насправді все навпаки: ристретто містить набагато менше кофеїнуніж половина порції еспресо. Це відбувається тому що кофеїн і таніни, що надають гіркоту, починають виділятися після 15 секунд екстракції.
Точніше – майже не містить, бо кофеїн "вимивається" з кави пізніше. Деякі джерела кажуть, що на 15 мл ристретто припадає не більше 60 мг кофеїнуале все залежить від зерна, звичайно. Для порівняння — у стандартному еспресо/капучіно, приготовленому з декаф-зерна, його до 15 мг.