Перед використанням новий віник Необхідно добре підготувати. Для цього його слід запарити у відрі з окропом на кілька годин. Найкраще замочити у гарячому 5% розчині кухонної солі.
Відразу виріб треба трохи проминути під проточною теплою водою. Після цього на 5 хвилин помістити в таз з холодною водою, а потім перекласти в ємність з теплою – приблизно на чверть години. Через цей час долити сюди окріп, закрити ємність кришкою і почекати ще 8-10 хвилин.
Увечері вдома сухий віник потрібно сполоснути під теплою, а потім гарячою водою. Потім потрібно струсити з гілок воду та помістити у великий поліетиленовий пакет. Цей лазневий віник Наступного дня вже можна буде запарювати пришвидшено, як свіжий. Таким чином, підготовлений віник майже не скидає листя дуже довго.