Оптимальною для ножа вважається твердість 55-59 за шкалою Роквелла. Наприклад, у складного ножа “Скаут” твердість варіюється в значенні 56-58, що є майже ідеальним варіантом для будь-яких цілей.Sep 5, 2019
Показник твердості ножової сталі демонструє характеристики виробу і якість його загартування. Твердість визначають за шкалою Роквелла HRC….Як визначити твердість ножа ?
Тип ножа | Твердість |
---|---|
Кухонні, універсальні, туристичні | від 48 до 57 HRC |
Мисливські | від 55 до 60 HRC |
Хірургічні | від 58 до 62 HRC |
У загальних рисах я вважаю, що D2 сталь краща і серйозніша, ніж Aus-8, але якщо ніж часто мокнутиме, використовуватиметься для нарізання м’яса, продуктів, то, напевно, краще взяти Aus-8. Щоб сталь не кришилася при агресивному використанні ножа, потрібно брати ніж з D2 з твердістю не вище 60 HRC.
Твердість клинка мисливського ножа має бути не менше 55-56 одиниць за шкалою Роквелла. Оптимально ж, якщо це значення дорівнюватиме 58 і більше одиниць.