Найбільш вдалий час для обрізки – лютий-березень. Для північних регіонів – квітень. У будь-якому разі, слід орієнтуватися на температуру – якщо повітря щодня прогрівається до +5 °C, то час настав!
Осінню обрізку винограду потрібно проводити після заморозків, через два – три тижні після того, як з нього опаде листя. У цей час лоза припиняє дерев’яніти. На зиму потрібно залишити тільки ту частину, яка здерев’яніла до заморозків.
Осіння обрізка винограду Проводити обрізку після міцних заморозків теж не дуже добре, оскільки лоза стає дуже крихкою. Весь обрізаний матеріал і листя прибирають з виноградника і спалюють. Зазвичай лозу обрізають на 8-9 бруньок, залишаючи зайві пагони на випадок зимового вимерзання.