Натуральне масло буде твердим на дотик. Коров'я масло не забруднює вам упаковку, коли ви її розгорнете. Також воно не пристає до ножа. Колір у натурального олії світло-жовтий або жовтий, ніжний молочний запах і вершковий смак без натяку на сторонні смаки.
Найпростіший спосіб перевірити якість вершкового масла – покласти його на розпечену сковороду. Так, натуральний молочний продукт розтоплюватиметься поступово, без виникнення піни та прозорої рідини. Крім того, справжнє вершкове масло практично немає запаху.
Якщо вершкове масло у процесі нагрівання на сковороді починає спінюватися, отже, воно натуральне. Вершкове масло, яке містить пальмова олія, при нагріванні перетвориться на калюжу. Щоб визначити наявність пальмової олії у сирі, слід залишити його на пару годин у відкритій тарі.
У складі сьогодення вершкового масла має бути написано: вершки чи незбиране молоко, жодних додаткових рослинних жирів у складі не допускається. У сьогодення вершкового масла відсоток жирності повинен бути не менше 72,5%.