Ресторани – або ресторани, Як їх спочатку називали, – стали відкриватися на початку XIX століття. Вони вважалися закладами найвищого класу. Перші роки ресторани працювали виключно при готелях, але пізніше набули самостійності.
Альтернативою «непманівським» ресторанам та шинкам були установи Нарпіта. Вони не були задавлені податками та навпаки отримували пільги. У державному секторі уникали вживати слово «ресторан». Натомість їх називали «зразковими їдальнями МОСПО».
Що ж до загалом закладів громадського харчування, то, звичайно ж, це були заїжджі двори зі своїми трактирами, харчевнями. У XVIII столітті заїжджі двори в Петербурзі стали називати на «аглицький манер» аустеріями, але ця назва була швидко витіснена словом «трактир».
Таверна (італ. Taverna від лат. Taberna — літер. хатина) — історично міський або придорожній заїжджий двір, що зазвичай складається з харчевні на першому, і кімнат для знімання на другому поверсі.