Після прибуття у вулик пасіки, робоча бджола у вулику дістає своїм хоботком нектар із зобика польової бджоли у свій зобик. У процесі передачі в нектар додаються ферменти зі слини цих комах, які змушують мед почати ферментуватися, видозмінюючись – Ось бджола як робить мед.
Навіщо бджоли роблять мед Вони зберігають у різних осередках і навіть рамках мед (вуглеводна їжа) та пергу (білкова їжа). Мед буде використовуватися ними для отримання енергії та підтримки необхідної температури у вулику цілий рік. Білок же бджолам необхідний лише для вирощування нових бджіл.
Як бджола заповнює медом стільники Бджола-приймальник вбирає принесений нектар і тримає його деякий час у медовому зобіку, де той ферментується. Потім вона видавлює крапельку речовини на кінчик хоботка, щоб випаровувалась волога, а потім всмоктує його назад для подальшої ферментації.
Бджоли не знають, скільки меду їм потрібно. Великі запаси дозволяють сім'ям успішніше перезимувати, вигодувати більше личинок та надалі утворити дочірні рої. У дикій природі кількість заготовлюваного меду залежить від того, скільки сотень уміщається на стінках гнізда.