Цукор надмірно підвищує навантаження на печінку і заважає їй виконувати свою роботу. Це призводить до того, що печінка збільшується у розмірі та починає тиснути на свою оболонку (капсулу). При правильному та раціональному харчуванні вуглеводи, що надходять з їжею, розподіляються в печінку, м'язи та інші органи.
Рекомендується солодке: мед (особливо), цукор, варення, солодкі фрукти, а також велика кількість вітамінів у вигляді фруктових соків, настою шипшини і чорної смородини, різних свіжих фруктів і сирих овочів.
До них відносяться сало, ковбаси, вершкове масло, качка та свинина, а також жирні бульйони, напівфабрикати, торти, тістечка, борошняні вироби та інше. Особливо згубно позначається, коли жирні продукти смажаться.
Відповідно до рекомендацій лікарів, дієта при болях у печінки передбачає відмову від наступних продуктів:
- фаст-фуд; страви швидкого приготування;
- маргарин, тверді жири, спреди, трансжири;
- бобові;
- гриби, редька, редис, консервовані овочі;
- жирні сири та сметана;
- жирна риба;
- смажені пиріжки, чебуреки;