Розчинні харчові волокна містяться переважно в овочах, фруктах, бобових; нерозчинні волокна – у зернових продуктах. Розчинні харчові волокна -пектини, геміцелюлози, камеді і т. д.24 Feb 2021
Розчинні волокна частіше зустрічаються в таких харчових продукти, такі як боби, горох, овес, ячмінь, яблука і цитрусові. Хорошими джерелами нерозчинної клітковини вважаються бобові, продукти з цільнозернової пшениці, продукти, що містять висівки, картопля, цвітна капуста та горіхи.
Клітковина буває розчинною та нерозчинною. Продукти, що містять розчинну клітковину: яблука, сливи, броколі, борошно грубого помелу, різні ягоди, насіння, овес. Розчинна клітковина набухає у воді, затримуючи рідини і швидко даючи відчуття ситості.
Розчинна клітковина – пребіотик, вона є субстратом для зростання корисних мікроорганізмів, що мешкають у товстій кишці. Нерозчинне волокно не засвоюється нашим організмом і не ферментується у товстому кишечнику.