Її може викликати ферментна недостатність, неспецифічні запальні захворювання кишечника, дисбактеріоз, харчові токсикоінфекції, біліарний панкреатит, хвороба Жильбера і т. д. При регулярній появі відрижки з неприємним присмаком і запахом слід звертатися до лікаря-гастроентеролога.
Відрижка може почастішати при рефлюксній хворобі, виразці шлунка, діафрагмальній грижі і захворюваннях печінки і жовчного міхура. При хронічному холециститі спостерігається відрижка гірким. Спровокувати відрижку можуть і деякі захворювання серцево-судинної системи, куріння або неправильно підібрані зубні протези.
Відри́жка, (застаріле ві́дриг, ві́дги́к, на́дха, на́тха) — вихід газів або їжі з травної системи, головним чином, зі стравоходу і шлунку. Часто супроводжується характерним звуком і запахом.
Відрижка та нудота після прийому їжі Нудота, відрижка та біль у шлунку, з одного боку, можуть свідчити про неякісні продукти, а з іншого – бути симптомами таких захворювань, як холецистит або панкреатит. Крім цього, людину може турбувати біль у правому боці, іноді блювота.
Відрижка повітрям, кислим або відчуття кислого в роті відбувається внаслідок ретроградного закидання шлункового вмісту. Загрудинний біль – може нагадувати біль при стенокардії, але в основному залежить від прийому їжі, посилюється в горизонтальному положенні, розрізняється за інтенсивністю і характером.
Епізодична відрижка не є приводом для занепокоєння, але якщо вона трапляється занадто часто, іноді це може свідчити про наявність хвороби. Повітря потрапляє у травний тракт під час їжі чи розмов. Гази накопичуються в шлунку при вживанні газованих напоїв або утворюються у процесі травлення.
У дорослих вважається нормальним, якщо заковтування повітря відбувається в кількості не більше 3 мл на кожне ковтальний рух. Така кількість газу допомагає нормальній роботі шлунка. При правильно створеному тиску …