За допомогою оцту. На ґрунтову пробу капаємо кілька крапель столового оцту. Якщо на поверхні з'являються бульбашки – ґрунт нейтральний або лужний. Якщо реакції не відбулося – ґрунт кислий.
Слід відварити протягом 10 хвилин|мінути| дрібно нарізану капусту і в отриманий охолоджений розчин фіолетового кольору помістити зразок ґрунти. Якщо рідина не змінить свій колір, у вас нейтральна грунт. Рожевий колір означає кисле середовище, синій чи зелений – лужне.
Для розпізнавання кислотності можна, можливо використовувати звичайний оцет. Виберіть ділянку землі і просто полийте невеликою кількістю оцту. Якщо ніякої реакції не виникло, то земля кислаякщо є характерні бульбашки або шипіння, то земля нейтральна або лужна.
Актуальна кислотність – це pH ґрунтового розчину (на практиці вимірюється pH водної витяжки при співвідношенні ґрунт: вода = 1:2,5 для мінеральних ґрунтів і 1:25 для торф'яних). При рН 7 реакція ґрунтового розчину нейтральна, нижче 7 – кисла, вище – лужна.