Якщо йдеться про чавунний посуд, то чим темніший, пористіший і важчий чавун, тим він якісніший. Ознака неякісного чавунного посуду – гладкість поверхні та відносна легкість (Гарна чавунна каструля об'ємом 3 л повинна важити більше 4 кг). Якщо чавунна сковорода легка – не беріть.Aug 26, 2019
По поверхні сплаву необхідно пройтися напилком або наждаком. на чавуні утворюється пил, який брудниться як графіт. Сталь зніметься дрібною стружкою. Оброблена напилком поверхня чавуну має матовий сірий колір.
Тому відрізнити чавун від сталі досить просто за властивостями, зовнішнім виглядом та характеристиками. Високий вміст вуглецю надає високовуглецевому залізному сплаву темного, практично чорного кольору. Візуально відрізнити чавун від сталі можна по відсутності блиску.
Класична чавунна посуд – просто чорний без всяких вишукувань. Крім цього, якщо не прожарити такий посуд, то в його пори швидко просочиться волога, і подібне начиння втратить свої позитивні якості.