Але навіть добре просмажена чи варена риба не виключає можливості отруєння рибою, якщо вона спочатку була несвіжою. Як правило, типові симптоми виявляються досить швидко: нудота, блювання, діарея, сильна спрага. При отруєнні людина ризикує отримати зневоднення організму.
Перш ніж купити свіжу рибу на ринку чи магазині, обов'язково оцінюються її очі. Ознака свіжості – опуклі, прозорі очі. Довге знаходження риби на повітрі (а відповідно і можливість бути зіпсованою) призводить до їх помутніння, западання в голову, висихання.
Щоб перевірити морозиво рибу на свіжість, застроміть у неї розігрітий на вогні ніж і понюхайте його. Різкий неприємний запах каже, що продукт заморозили у несвіжому вигляді.