Бразильський горіх – хороше джерело аргініну (амінокислоти, що сприяє згортанню крові) і флавоноїдів (антиоксидантів, важливих для профілактики серцево-судинних та ракових захворювань). У бразильському горіху міститься жир (більше 60%), що відноситься до ненасичених жирів, що сприяють зниженню холестерину.
Добова норма споживання бразильських горіхів для дорослих – 2 шт. (20 г), для дітей та підлітків – 1 шт. (10 г).
Горіх не можна вживати алергікам та маленьким дітям. Крім того, бразильський горіх може завдати шкоди при неправильному вживанні. Кожен плід потрібно ретельно очищати, оскільки у шкірці міститься афлатоксин. Ця речовина негативно впливає на печінку.
Бразильський горіх містить безліч вітамінів та мікроелементів, включаючи: кальцій, цинк, мідь, селен, магній, калій, фосфор, натрій; вітаміни С, D, Е, пантотенову та фолієву кислоти, найцінніші вітаміни групи В: тіамін, рибофлавін, холін та ніацин, а також амінокислоти – бетаїн, аргінін.