Тонкий: закінчується перетравлення білків, вуглеводів та ліпідів; всмоктуються органічні речовини в кров та лімфу; внутрішня поверхня має мікроворсинки.
Ферменти, необхідні для остаточного перетравлення білків, викидаються підшлунковою залозою у верхній відділ тонкої кишки – дванадцятипалу кишку. Пепсин, що працює в шлунку, разом з працюючими в дванадцятипалій кишці трипсином та іншими ферментами розщеплюють більшість харчових. білків до амінокислот.
дванадцятипалій кишці Білки починають перетравлюватися у шлунку, а закінчується перетравлення білків у дванадцятипалій кишці.
Спільним місцем перетравлення всіх харчових макроелементів (білки, жири, вуглеводи) є верхній відділ тонкої кишки (у т. ч. дванадцятипала кишка). Це означає, що в ньому вони перетворюються на більш дрібні та прості сполуки (цукри, амінокислоти, жирні кислоти).