Згідно з правилами ресторанного етикету, чайові у ресторані краще залишати після оплати рахунку. Вважається, що демонструвати свою щедрість непристойно, тож залишати чайові краще без зайвих слів. При цьому не треба соромитися — краще щиро подякувати працівникові закладу.
Фахівці з етикету вважають, що в кафе чи ресторані офіціанту завжди прийнято залишати чайовіякщо вони не включені в рахунок. "У Росії стандартний розмір чайових – 10%. Найчастіше вони діляться між персоналом ресторану, а не дістаються лише одному офіціанту.
Чайові прийнято давати усюди, і великі. 15% вважається майже конституційною нормою, заплатити менше ніж 10% просто непристойно. У ресторанах розмір чайових складає 15-25%, у кафе, барах – 10-15% і навіть у закладах фастфуду американці залишають $1-2 чайових. В таксі чайові майже обов'язкові – не менше 15%.