Дрібна риба просолюється в розсолі, під гнітом у прохолодному місці, за 2-3 дні, для більшої необхідно 6-8 днів. Після засолу перед сушінням або в’яленням рибу промивають і вимочують у воді для видалення надлишків солі: вимочування триває стільки годин, скільки днів солили рибу.
Нанизану приблизно по 15 штук рибу навішують на багатоярусні вішала. Велика вобла в’ялиться на вішалках 17-30 діб, дрібна – 13-15 діб. Дрібну рибу в’ялять розсипом на настилах або сітках завтовшки в один шар риби протягом 2-7 діб.
Як солити окунів для засушування?
- Промиваємо окунів під холодною проточною водою.
- На дно каструлі з емалі насипаємо велику сіль.
- Шар солі має бути не тоншим за 0,5 см.
- Поверх солі щільно розкладаємо рибу.
- Знову присипаємо сіллю.
- Ще раз викладаємо окунів і т. …
- Заключний ряд має складатися із солі.