Виноградне листя краще брати молоде, завбільшки приблизно з долоню. Що темніше листя, то воно старіше – молоденькі листочки – світло-зеленого (жовтуватого) кольору. Долма зі старого виноградного листя може виявитися жорсткуватою. Свіже листя покласти в окріп і витримати 3-5 хвилин.
Ідеальна листова пластина для долмадаки – проста, з м’якою хвилею. До того ж важливий смак листа, він залежить від сорту винограду. Білий виноград м’якший, червоний має терпкість, отже, листя темних сортів різкіше на смак і жорсткіше, у світлих сортів смак із ніжною кислинкою та гнучкіші листи.
Долму можна приготувати зі свіжого виноградного листя або з консервованого. Я вважаю за краще використовувати саме свіже листя. Страва чудово підходить на обід або вечерю. Рекомендую спробувати!
Збирають листя для долми в травні-червні, поки виноград тільки почав цвісти. Зривати необхідно 5-7 листочків. Саме вони найсмачніші У процесі підготовки листочки необхідно промити і зрізати з них черешки, а потім ретельно висушити (особливо якщо ви будете їх заморожувати).