Зазвичай накопичення нітратів у рослинах відбувається при внесенні необґрунтовано високих доз мінеральних азотних або органічних добрив у поєднанні з іншими супутніми умовами (пригнічення вуглеводного обміну через брак калію, синтез білкових сполук з амінокислот за дефіциту фосфору та молібдену).11 Jun 2021
Включення нітратів в органічні сполуки в рослинах відбувається як у корінні, так і в листках, і залежить від режимів живлення рослин та умов їхнього зростання. Нітрати, що надійшли в рослину, або запасаються у вакуолях клітин кореня, або подаються з пасокою в надземну частину.
Накопичення нітратів у продукції залежить від багатьох факторів, це тип ґрунту, вид і доза добрива. Позначаються умови вирощування: при великій скупченості на грядці, низькому рівні освітленості і вологості в плодах і листі буде більше нітратів. Також є залежність від виду і сорту сільськогосподарських культур.
У ранніх огірків краще повністю зрізати шкірку, а у кабачків і баклажанів – не шкодуючи, обрізати м’якоть у районі плодоніжки. У листовому салаті і пряних травах нітрати ховаються в живцях і прожилках, а томати і картопля накопичують мінеральні солі в шкірці.