Жовч – це продукт секреції гепатоцитів (клітин печінки), необхідний для перетравлення жирів, правильного засвоєння білків, вуглеводів, жиророзчинних вітамінів.
Жовч здійснює такі функції: гідроліз та всмоктування жирів; активації панкреатичних та кишкових ферментів; участь у гідролізі та всмоктуванні; участь у асиміляції жиророзчинних вітамінів, холестерину, солей кальцію.
ГІППОКРАТ ЖОВЧІ, АБО НАВІЩО НАМ ЖОВЧ? Жовч виробляється печінкою і є, з одного боку, емульгатором (розчинником) жирів, а з іншого – тим очищаючим середовищем, за допомогою якого печінка і наш організм позбавляється непотрібних нам речовин – токсинів (холестерин, антибіотики, важкі метали, гормони, алкоголь).
Рухаючись з печінки протоками в жовчний міхур і в кишечник, жовч допомагає вивести речовини, які при накопиченні отруюють організм та провокують виникнення хвороб. Таким чином жовч допомагає у очищенні печінки. Крім цього, жовч відіграє важливу роль і у травленні.