На думку медиків, Ортофосфатна кислота має властивість вимивати з організму кальцій, що вкрай несприятливим чином відбивається на стані зубної емалі та кісткової тканини, викликаючи виникнення карієсу та остеопорозу. Надмірне вживання Е338 викликає розлади шлунково-кишкового тракту, нудоту та блювання.
Ортофосфатна кислота застосовується для протруювання (зняття змазаного шару) емалі та дентину перед пломбуванням зубів. При застосуванні адгезивних матеріалів 2-го та 3-го поколінь потрібне протруювання емалі зуба. кислотою з наступним промиванням та просушуванням.
Також, ортофосфатна кислота використовується як підкислювач безалкогольних та слабоалкогольних напоїв. Вона забезпечує гострий чи кислий смак. Може бути використана як харчова добавка Е338 в кондитерських виробах, плавлених сирках, ковбасах і як освітлювач у виробництві цукру.
Фосфорна кислота (V) переважно використовується для виробництва мінеральних добрив. Ці речовини, що використовуються у великій кількості у сільському господарстві, призначені для забезпечення сільськогосподарських культур ідеальними пропорціями мікроелементів, необхідними для зростання, особливо азоту, фосфору та калію.