Сирники готують із сирів рикота, хаварті, дорблю, маскарпоне, але найчастіше з вершкового сиру. Використовують також цукор, яйця, вершки та фрукти. Суміш цих інгредієнтів викладається на пісочне печиво.
Хімічний склад сірників Окислювачем у складі сірникової голівки є поки виключно KClO3 — речовина, що дуже легко віддає свій кисень. Запалом служить сірка і тваринний (кістковий) клей.
На теренах України найвідомішими є невеликі сирні оладки, підсмажені на сковороді, які називають сирничками. Вони можуть бути як з родзинками, так і курагою та чорносливом. В українській кухні сирники є культовою стравою, яка стоїть мало не поряд з борщем та варениками.
Сірни́к — тонка дерев'яна паличка з голівкою із легкозаймистої речовини, що загоряється від тертя. Призначена для запалювання вогню. Сірники зазвичай виготовляють з деревини або іноді з грубого паперу, картону.
Сформувати з сирної маси невелику кульку й трохи її приплющити. Боки акуратно "прибити" рухами. Викласти сирники на деко, застелене антипригарним килимком. Відправити їх у розігріту духовку до 180°С і випікати приблизно 15 хвилин.