Амарант, або щириця (лат. Amaránthus, від ін. -грец. ἀμάραντος – нев'янучий) – широко поширений рід переважно однорічних трав'янистих рослин з дрібними квітками, зібраними в густі колосовидно-хуртові суцвіття.
Амарантова крупа — крупа, Виготовлена з амаранту (Щириці), найдавнішої зернової культури Мезоамерики, яку вирощували ацтеки. Історики називають його «пшеницею ацтеків» та «хлібом інків».
Регулярне вживання амаранту призводить до зниження холестерину та цукру в крові, сприяє зміцненню стінок судин та нормалізації роботи сечостатевої системи. Благотворно впливає на серце та артеріальний тиск. Заспокоює аритмію та тахікардію.
Амарант – це однорічна трав'яниста лікарська рослина та поширена в деяких країнах сільськогосподарська культура, яка забезпечує населення ніжною зеленню та багатим урожаєм насіння.