Суха речовина рослин складається з 90-95% органічних сполук і 5-10% мінеральних солей. До основних органічних речовин належать білки та інші азотисті сполуки (амінокислоти, пептиди), жири (ліпіди, олії), вуглеводи (крохмаль, цукри, глюкоза, фруктоза, целюлоза, лігнін, клітковина, пектинові речовини).
Суха речовина рослин складається на \(5\)-\(10\) % з мінеральних речовин і на \(90\)-\(95\) % – з органічних. Найбільше органічних речовин містить насіння. Найважливіші органічні сполуки – це білки, вуглеводи та жири.
Вміст сухих речовин і вологи в напівфабрикатах, стравах і кулінарних виробах визначають ваговими методами (у сушильній шафі та на приладі ВЧ) і рефрактометричним методом. Вагові методи засновані на виділенні гігроскопічної вологи з досліджуваного об’єкта за певної температури.
Сухе молоко – являє собою розчинний порошок, який отримують висушуванням нормалізованого пастеризованого коров’ячого молока. Зазвичай розводиться в теплій воді та вживається як напій, при цьому зберігає багато корисних властивостей свіжого пастеризованого молока .