Справжня сметана утворює рівний білий шар, а недоброякісна дасть розлучення, які легко помітні на просвіт. Інший спосіб перевірити якість сметани в домашніх умовах – розчинити чайну ложку продукту у склянці гарячої води. Сметана хорошої якості розчиняється відразу, а сметанний продукт осідає на дно..Sep 26, 2012
Перевірити сметану на рослинні жири можна в такий спосіб: розведіть ложку сметани у склянці гарячої води. Жири плаватимуть на поверхні у вигляді білих згустків.
Сметана, В якій є ЗМП при зміні температури практично не змінюється. Зміни відбудуться і зі справжнім сиром. При кімнатній температурі він не змінить свій колір, але прокисне. Якщо сир «пальмовий», він покриється скоринкою жовтуватого кольору, завітриться, а його смак залишиться колишнім.
Справжня сметана добре розчиняється у воді, а погана осяде на дні пластівцями. Ще один спосіб перевірки – йод. Крапля йоду визначить чи є в сметані добавка крохмалю. Крохмаль при змішуванні з йодом дає синюватий відтінок – погана сметана відразу посиніє.