Плоди барбарису відварюють або маринують, бо свіжі ягоди мають досить кислі на смак. Сік ягід барбарису покращує апетит і має проносні властивості. Також сік з плодів цієї рослини є помічним при виразці дванадцятипалої кишки та шлунка, допомагає при геморої.11 січ. 2024 р.
Барбарисові плоди часто використовують в кулінарії. Вони містять комплекс корисних компонентів, що зміцнюють імунітет. З корисних ягід отримують відмінні зимові заготовки (компот, варення, джеми), придатні для консервування і зберігання.
Саме барбарис Тунберга найкраще розмножувати за допомогою живців. Цей кущик дає багато гілочок, які садівники використовують для розмноження. Візьміть живці з дорослого куща, розмір живця до 15 сантиметрів. Не беріть старі пагони – їх складніше правильно підрізати та стимулювати.
Плоди барбарису дозрівають восени. Збирати їх рекомендують після перших приморозків. Цілющі властивості цих невеличких кислих ягід дуже високі, хоча у наших садах барбарис можна побачити нечасто.
Ягоди барбарису використовують в кулінарії. З них готують мармелад, квас, кисіль, сік, кислий смак якого втамовує спрагу. Барбарисовий сік змішують з іншими соками, додають в компоти та морси. З барбарису варять варення, яке має єдиний недолік — великі кісточки.
Плоди барбарису вживають у їжу свіжими або після переробки. З них готують начинку для цукерок, желе, варення, мармелад. На Кавказі з плодів барбарису і невеликої кількості води, перцю та солі готують гостру приправу до м'ясних страв.
Сік з барбарису готується у три етапи: спочатку потрібно замочити плоди барбарису в холодній воді на дванадцять годин; потім ретельно протерти …