Які жири є корисними, а які – ні? До корисних належать моно- і поліненасичені жири. Мононенасичені жири містяться в рослинних оліях (оливковій, арахісовій, кунжутній, лляній); горіхах (кеш'ю, мигдалі, пекані, фісташках); авокадо.10 лют. 2022 р.
До складу молекул рослинних жирів входять залишки молекул ненасичених вищих карбонових кислот: олеїнова: C 17 H 33 COOH ; лінолева: C 17 H 31 COOH ; ліноленова: C 17 H 29 COOH .
Лікарі вважають мононенасичені і поліненасичені жири більш корисними для серця жирами. Продукти, які в основному містять ці більш здорові жири, зазвичай рідкі при кімнатній температурі.
Загалом існує два типи жирів: насичені та ненасичені. Також є трансжири, котрі насправді є “трансжирними кислотами”. Одразу скажу, що до потенційно шкідливих жирів відносять насичені та трансжири, а от ненасичені вважаються корисними.
Продукти з високим вмістом корисних жирів
- Авокадо Авокадо, багате на корисні для серця мононенасичені жири, завжди очолює подібні рейтинги. …
- Насіння чіа …
- Яйця …
- Оливкова олія та оливки …
- Грецький йогурт …
- Лосось …
- Горіхи …
- Тофу
Ліпі́ди (інколи жири) — це група органічних речовин, що входять до складу живих організмів і характеризуються нерозчинністю у воді та розчинністю в неполярних розчинниках, як-от діетилетер, хлороформ та бензен.
Рослинна олія (значення). Росли́нні жири́ й олі́ї (частіше просто олі́я ) — ліпідні матеріали, отримані з рослин. Фізично олії рідкі при кімнатній температурі, а жири тверді. Хімічно як жири …