Біла квасоля – лідер за вмістом калію серед бобових культур. 200 г квасолі містить 50% добової норми мікроелемента.
Тому як висновок наводимо ТОП-10 продуктів багатих на кальцій, звичних і доступних більшості українців:
- Тверді сири.
- Рибні консерви.
- Горіхи, насіння.
- Шоколад молочний.
- М'які сири, кисломолочні продукти, молоко.
- Продукти із сої.
- Пряна зелень.
- Зелені овочі, що не містять щавлевої та фітинової кислоти.
Калій виводиться з організму через шлунково-кишковий тракт, нирки і потові залози.
Дорослій людині в добу рекомендовано вживати з їжею 2-5 г калію. Цей мікроелемент міститься у фруктах і овочах, молочних і злакових продуктах, грибах, горіхах, зелені, дріжджах. Багато його в вишнях, дині, бананах, авокадо, білій квасолі, картоплі, бататі, бобових.
Кальцій можна шукати в молоці, йогурті та кефірі, твердому сирі, а також горіхах і різних видах капусти. В 200-грамовій склянці молока чи йогурта — 300 мг кальцію, але засвоїться лише 10% від денної норми. Тож треба шукати інші джерела. Ними можуть бути тверді сири: чеддер, пармезан.
Список продуктів, багатих калієм: 1. картопля; 2. помідори, краще – в’ялені; 3. квасоля; 4. курага; 5. чорнослив; 6. авокадо; 7. лосось; 8. шпинат; 9. гарбуз – особливо насіння; 10. апельсин. Коментар дієтолога: Недостатньо просто їсти рибу або фрукти. Потрібно підтримувати одночасно …