За інших рівних умов гаряча вода закипить швидше за холодну, оскільки вона швидше нагріється до потрібної температури кипіння.
Кухарі-аматори запевняють, що якщо додати в каструлю з водою щіпку солі, то вода закипить набагато швидше. На жаль, це негаразд. Додавання щіпки солі в каструлю з водою не призведе до помітного результату. Щоб вода закипілатиск її пари повинен злегка перевищувати атмосферний тиск.
Але треба врахувати, що температура кипіння у каструлях буде різною. Якщо в кришці каструлі немає отвору, то пара залишається під кришкою, тиск пари збільшується, чим вищий тиск, тим вища температура кипіння, оскільки вода кипить тоді, коли тиск усередині бульбашок стає рівним зовнішньому тиску.