Солому викладають на дно компостної ями. Зверху накидають залишки бур'янів, останній шар – гній. Таке добрива перепріває протягом року. Отримане підживлення вносять восени, перекопуючи город, або навесні перед посадкою рослин на садові грядки.
Встановлено, що за 2,5-4 місяці розкладається до 46% соломи, За рік – півтора – до 80%, частина, що залишилася пізніше.
Для розкладання соломи в ґрунті необхідний азот та ретельне перемішування її з 10-сантиметровим шаром ґрунту. Це забезпечить необхідну кількість азоту для бактерій, які розкладають солому, і запобігатиме тимчасовій іммобілізації елемента в грунті.
Як добавка краще використовувати амонійну форму азоту, тому що вона більшою мірою прискорює розкладання соломи та сильніше зв'язується мікроорганізмами. Додаткового внесення азоту більшою мірою потребує солома озимих та ярих зернових, менше – кукурудзи, гречки та хрестоцвітих культур.