Лемонема – смачна риба, яка мешкає в водах Тихого Океану. Її біле м'ясо дуже ніжне і до смаку можна порівняти з м'ясом тріски. Дрібних кісток у лемонемі практично немає, вона дуже легко готується, а її ціна цілком доступна.
Лемонема дуже корисна. У рибі містяться такі вітаміни: вітаміни групи В (а саме В1, В2, В9 і В6), вітамін Е, вітамін РР; також мікроелементи та макроелементи: натрій,калій, сірка, кальцій,хлор, йод, цинк, залізо,мідь, фосфор. Приготовлена лемонема є поживним продуктом (калоризатор).
Лимонелою називають рибу сімейства Тріскові, яка мешкає в Беринговому, Бар'янцовому та Японському морях. Риба з білою м'якоттю, незначною кількістю дрібних кісточок, досить довгою тушкою (до 70 см), сильно звуженою до хвостової частини (calorizator).
Лемонема, або підйому (лат. Laemonema longipes) – вид морських риб із сімейства морових (Moridae). Поряд із антиморою (Antimora rostrata) зустрічається у водах Росії. Лемонема служить об'єктом промислу.