У щоденний раціон необхідно включити овочі, фрукти, продукти з вмістом великої кількості тваринних білків (м'ясо, морська риба, яйце, молочні продукти), не варто забувати і про рослинні білки, що містяться в основному в бобових, зелені, шпинаті.
Крім м'яса і молока високий вміст білка можна знайти в бобових, грибах, горіхах, насінні, цільно зернових крупах і навіть в овочах, хоча не всі містять всі незамінні амінокислоти. При цьому рослинні білки, що містяться, наприклад, у гречці, кіноа або сої, є повноцінними, оскільки мають усі незамінні амінокислоти.
Денатурація — руйнування просторової структури білка. Вона відбувається при нагріванні білків, під дією радіоактивного випромінювання, деяких хімічних речовин (кислот, лугів, солей важких металів).
Для більшості людей достатньо споживати білок у розрахунку 0,6-1 грам/кг маси тіла. Вегетаріанці та вегани мають більшу потребу в білковій їжі – до 2 грамів/кг ваги. Це тому, що білок рослинного походження містить менше незамінних амінокислот. Тож його слід з'їсти більше, щоб спожити свою норму.
Білки мають транспортну функцію і містяться в:
- м'ясі;
- рибі;
- птиці;
- субпродуктах;
- морських продуктах;
- яйцях;
- бобових (квасоля, сочевиця, горох, нут та їхні похідні типу хумусу);
- деяких горіхах та насінні (мигдаль, гарбузове, кунжут);
Вчені виділяють 7 основних класів білків, кожен з яких виконує свої функції в організмі. 1. Структурні компоненти. Ці речовини утворюють пружні волокна, які забезпечують міцність і еластичність тканин. Найпопулярнішим білком цієї групи є колаген. Найчастіше про нього згадують в контексті …