Збільшити швидкість кристалізації можна, додавши в рідкий мед чайну ложку бджолиного нектару, що зацукровився, у співвідношенні 9:1. Слід зазначити, що різні сорти кристалізуються по-різному. Швидко змінюється соняшниковий мед приблизно за два тижні. Гречаний густіє через 1-2 місяці після відкачування.
Чим більший вміст глюкози і менше масова частка води, тим швидше відбувається процес кристалізації. Найбільш сприятлива для кристалізації меду температура: 14 – 15°С. При температурі менше 4°С та більше 27°С мед практично не кристалізується.
Як би нам не подобався свіжий рідкий мед, таким натуральний мед залишається недовго, через 1-12 місяців, як кажуть у народі, мед зацукровається, осідає, густіє, а правильно сказати відбувається кристалізація меду.
Навпаки, натуральний мед «цуриться» швидше – Буквально через місяць. Через те, що в ньому пилку більше. Якщо мед зовсім не кристалізується, то, можливо, він просто піддавався термічній обробці і всі корисні речовини в ньому виварені.