Для досягнення механічного щадіння з дієти виключають грубоволокнисті рослинні продукти, використовують рідку і кашкоподібну їжу, протерті крупи, м’ясо, пропущене через м’ясорубку. Ступінь подрібнення харчових продуктів вибирають залежно від вираженості порушень у травній системі.
Рекомендується повністю відмовитися від таких продуктів:
- копченості;
- консервовані страви;
- ковбасні вироби;
- свіжа здоба;
- соуси, маринади;
- жирні сорти м’яса, особливо свинина, баранина;
- бобові;
- кислі фрукти;
Дозволяються8:
- учорашній хліб, сухий бісквіт і печиво;
- супи та супи-пюре молочні, на овочевому або курячому бульйоні;
- відварне м’ясо шматком, парові котлети, нежирні види риби без шкіри;
- молоко, вершки, некислі сир або йогурт;
- каші, на молоці або воді, напівв’язкі (гречана, вівсяна, рисова);
Дієта повноцінна. Застосовуються всі види щадіння. Механічне щадіння. Усі страви готуються у відвареному вигляді (у воді або на парі), подрібнення, протерті страви, м’ясо вживають без сухожиль, хрящів, рибу і птицю – без шкіри.