Мозкова кістка поперечного розпилу – стегнова кістка корови, що містить кістковий мозок. Він являє собою жирову тканину – джерело легкозасвоюваного білка, колагену, амінокислот і вітаміну B12. У приготованому вигляді кістковий мозок вирізняється насиченим солодкуватим смаком.
Їдять його теж по-королівськи. Спеціальною ложечкою (marrow scoop), яка з одного боку має традиційний вигляд, а з іншого – міні-долото, за допомогою якого мозок вискоблюють із кістки. Найчастіше кістковий мозок дістають із кістки і намазують на шматочок хліба як паштет.
Слід ретельно промити кістки під проточною водою і обсушити їх рушником. Далі необхідно відрізати хрящові основи та зрізати верхню частину. Відварюємо їх із сіллю, перцем і лавровим листом до готовності (протягом 20 хвилин).
Мозкові кістки – це кістки трубчасті, що містять усередині порожнини кістковий мозок.