Фільтр-кава відрізняється від інших методів приготування, таких як, наприклад, еспресо, тим, що вона має ніжніший смак та меншу концентрацію кофеїну.
Отже відповідаємо на основне питання статті “яка сильніша кава еспресо чи американо?” За кофеїном обидві кави однакові. За інтенсивністю та насиченістю смаку, еспресо “сильніший”, бо він більш концентрований.
Кава американо має більш насичений смак і концентрований аромат, ніж фільтрована кава, завдяки тому, що в нього додається еспресо. Фільтр-кава зазвичай має легшу текстуру. Кава американо може мати більш насичену консистенцію через наявність еспресо.
Еспрессо лунго – напій менш міцний, ніж стандартний еспресо, але міцніший, ніж американо. На відміну від останнього, еспресо лунго НЕ розбавляють водою. Для його приготування знадобиться 7 г меленої кави і 50-60 мл води.
У нефільтрованій каві міститься велика кількість речовин (їх у 30 разів більше, ніж у фільтрованому напої), які підвищують "поганий" холестерин. Найкорисніше виявилося пити фільтр-каву – каву, приготовану методом одноразової протоки гарячої води через шар меленої кави, що є на фільтрі.
У еспресо є ціла низка різних напоїв на основі молока на вибір, різного розміру, міцності та консистенції.