Найчастіше це період з середини березня до кінця квітняколи лід на річках уже зійшов і вода прогрілася до 6—7 °C. Більшість різновидів цих лососів нерестяться від трьох до п'яти разів за все життя, тривалість якого становить 7-11 років.
Справа в тому, що сезон нересту цієї риби, путіна, припадає саме на січень-лютий. Саме в ці місяці ікра форелі добувається, проходить суворий відбір, солиться і вирушає на столи справжніх поціновувачів цього вишуканого задоволення.
Дозріває у віці 2–3 років, нереститься у грудні – березні, робоча плодючість – 2–4 тис. ікринок. Оптимальна температура води для інкубації ікри – 8-12 ° С, викльовування личинок відбувається через 310-410 градусів-днів.
На відміну від струмкового, нерест у райдужній форелі у природних умовах відбувається у березні – квітні, а розвиток ікри триває до 1,5 – 2 місяців, залежно від температури води. Плодючість становить близько 1,6 – 2 тисяч ікринок на 1 кг маси риби.