Активність ферменту вимірюється кількістю субстрату, перетвореного на продукт в одиницю часу, і виражається в Міжнародні одиниці (МЕ) або одиниці дії (ОД).
Характеристика активності ферментів є швидкість, з якою вони каталізують ту чи іншу реакцію. Вона вимірюється швидкістю перетворення субстрату чи швидкістю накопичення продуктів реакції. Вимірювати потрібно початкову швидкість перетворення, а чи не кількість субстрату, перетвореного за певний час.
Специфіка дії ферменту – Це здатність прискорювати перебіг однієї певної реакції, не впливаючи на швидкість інших, навіть дуже схожих. Відносну (групову спец) – Ф каталізує певний клас реакцій (напр. гідролітичне розщеплення) або реакції за участю певного класу речовин.
Ферментативна активність може регулюватися активаторами (підвищуватись) та інгібіторами (знижуватись). Білкові ферменти синтезуються на рибосомах, а РНК – у ядрі.