Риба вийде щільніше і не розвариться, якщо у воду додати невелику кількість оцту. Час приготування – в середньому 15-30 хвилин, але все залежить від сорту риби. Наприклад, цілого великого коропа слідує варити не менше 45 хвилин, а осетра – годину-півтори.
Засолювання сухим способом також триває 3-5 днів, залежно від розмірів риби. Для в'ялення та копчення карасів виловлюють восени та взимку. В цей час у них накопичений великий шар підшкірного жиру, і вони ідеальні для в'ялення.
Є сорти риби, які краще не варити, а готувати інакше. Вважається, що смак карася, ляща або корюшки не буде добрим у бульйоні. В інших випадках час варіння дуже відрізняється – від п'яти чи десяти хвилин до двох годин.