Після додавання в ґрунт зола продовжує "працювати" і віддавати корисні мінеральні речовини протягом 2-4 років.
Золу треба заготовляти та зберігати у сухому місці. Це не справа, коли інші садівники по кожному випадку біжать до печі в садовому будиночку, в літній кухні, або до залізної бочки, пристосованої для спалювання деревних залишків, встановленої на дачній ділянці і невеликим металевим совочком вибирають дещицю золи з зольника.
На важких ґрунтах вносять золу під перекопування восени та навесні, а на легких супіщаних – тільки навесні. Норма внесення – по 100-200 г на квадратний метр. Зола удобрює і лужить ґрунт, створює сприятливі умови для життєдіяльності ґрунтових мікроорганізмів, особливо азотфіксуючих бактерій.
Достатньо розпорошити її над лужком восени або ранньою весною, відразу після танення снігу. Для цих цілей можна використовувати не тільки велику золу, а й подрібнене деревне вугілля.