Вміст кофеїну в арабіці невеликий і становить від 0,9 до 1,7%. Це означає, що в чашці еспресо, звареного з таких зерен, міститься всього 70–100 міліграм кофеїну, тоді як у напої з зерен робусти його вдвічі-втричі більше.
Це сталося через високий попит на дешеву каву і проблеми, які стоять перед виробництвом. арабіки. Однак деякі виробники вважають, що якби така ж кількість досліджень і ресурсів була інвестована у виробництво робусти, то ми могли б отримувати робусту такої ж якості.
У конкретному сорті арабіки з конкретного регіону можна відчути насолоду ягід, кислотність цитрусових, аромат квітів та горіхів. У робусті більше кофеїну та хлорогенової кислоти та мало ліпідів та цукрів. Це робить робусту хорошим енергетиком, але кофеїн також надає кави гіркоту та важкий аромат.
Кава з маркуванням «100% арабікане містить домішок іншого сорту: робусти або ліберики.