Ковток гарячого винного коктейлю зігріє, розслабить та підніме настрій. Його можна пити на самоті за цікавою книгою, але краще — у колі друзів за приємною бесідою. Склад напою є найпростішим, але він дає величезний простір для експериментів з поєднаннями різних інгредієнтів.
Здавна глінтвейн вважається незамінним засобом за перших ознак застуди. Тепло цього напою має тонізуючу дію, дарує бадьорість, заряджає енергією та допомагає боротися з застудою, кашлем та нежиттю. Гаряче вино сприяє розширенню судин, посиленню кровообігу.
Можливо, якщо випити барило глінтвейну, то можна сп'яніти. Однак під час поступового нагрівання алкоголь випаровується з вина. Температура кипіння спирту близько 80 °C, тому його частина при приготуванні глінтвейну випаровуватиметься, а міцність напою — зменшуватиметься.