Хімотрипсин, фермент класу гідролаз, що розщеплює білки та пептиди; міститься в секрет підшлункової залози тварин і людини. Разом із трипсином бере участь у розщепленні білків їжі у тонкому кишечнику.
Хімотрипсин – протеолітичний засіб білкової природи, має протизапальну дію, при місцевому застосуванні розщеплює некротизовані тканини та фібринозні утворення; розріджує в'язкий секрет, ексудат, згустки крові.
Синтезується у вигляді трипсиногену в підшлунковій залозі та використовується в кишечнику ссавців та риб. Перетворює інші проферменти гідролаз на активні ферменти.
Гідролізує білки та пептони, з утворенням відносно низькомолекулярних пептидів, розщеплює зв'язки, утворені залишками, ароматичних амінокислот (тирозин, триптофан, фенілаланін, метіонін).