Виражена користь халви для організму буде помітна при застуді, анемії, інсульті, виснаженні, занепаді сил після тяжкої тривалої хвороби. Завдяки високій калорійності насолода швидко втамовує голод, наповнює організм енергією та життєвою силою. Жири, що входять до складу, легко засвоюються, навантажуючи шлунок.
Вживання халви може викликати появу алергічних реакцій, тому дітям слід давати соняшникову халву у невеликих кількостях. Добова доза халви, Корисна для здоров'я, становить 20-30 г.
Халву варто виключити зі свого раціону людям, які хворі на діабет, панкреатит і холецистит. Також не рекомендується поєднувати прийом цього десерту з іншими солодощами та хлібобулочними продуктами, тому що він сам по собі досить ситний та калорійний. Протипоказана халва тим, хто намагається схуднути.