Пастернак, як і морква, можна є сирим, додавати в салати, порізавши або натерши на великій тертці. Можна смажити, варити, тушкувати, запікати, робити з нього чіпси та пюре. З особливо великих коренеплодів пастернака серцевину перед готуванням краще видалити: вона має досить волокнисту структуру та прісний смак.
Для лікування простудного кашлю та покращення виділення мокротиння застосовують відвар з коренеплодів. пастернака. Для цього одну столову ложку подрібненого коренеплоду заливають двома склянками окропу, кип'ятять десять хвилин, настоюють дві години та проціджують. Приймають по 1/3 склянки тричі на день за півгодини до їди.
Сьогодні пастернак застосовується в кулінарії швидше як пряність, ніж як овоч. Коренем пастернака ароматизують салати, рагу, гарніри, супи, пиво і навіть десерти. Пастернак та інші білі овочі (ріпчаста цибуля та корінь петрушки) вважаються необхідними інгредієнтами класичного овочевого бульйону.