Мовою розташовані особливі горбки – смакові сосочки. Є свої горбки для солоного, для гіркого, кислого, солодкого. Від них ідуть нерви в мозок. Завдяки смаковим сосочкам людина розрізняє смак їжі.
У хребетних органом нюху є нюховий епітелій, розташований у носовій порожнині на верхній носовій раковині. Речовини, що перейшли з парової фази в секрет на поверхні спеціалізованих рецепторів – клітин нюхового епітелію, викликають їхнє збудження.
Мова – орган смаку. Завдяки нервовим закінченням язика ми розрізняємо солодке та гірке, солоне та кисле. Мова дозволяє нам розрізняти смаки, відчувати різницю температур. Ніс – орган нюху.
Орган смаку, organum gustus, представлений смаковими цибулинами, розташованими в основному в сосочках язика, а також на м'якому небі, надгортаннику та черпалоподібних хрящах гортані. Цибулини містять смакові клітини, які становлять рецептори смакового аналізатора.