Винахід сидра за старих часів приписували Карлу Великому (VIII—IX ст.), який нібито одного разу сів на мішок яблук, що перезріли, чому ті розчавилися, і в результаті вийшов сидр. Проте хмільний напій із яблук згадується ще Плінієм.
Оскільки продукт виготовляється з кислих сортів яблук, він має підвищену кислотність. Тому його не слід вживати людям, які мають захворювання шлунково-кишкового тракту, таких як виразка або гастрит.
Раніше сидри робили виключно з яблук. Але зараз у продажу є й інші напої — з додаванням солодких фруктів та ягід, прянощів та спецій, меду та навіть хмелю. Але оскільки технологія виробництва залишається незмінною, всі ці напої також належать до категорії сидрів. Вони справжні, просто не класичні.