Пастеризація молока здійснюється нагріванням до 72-74 ° С з витримкою 30-60 с або до 85-87 ° С без витримки. У разі забруднення пастеризованого (кип'яченого) молока повторно мікрофлорою воно псується швидше за сире і стає гірким.
В домашніх умовах молоко можна піддавати тривалої пастеризації при температурі 63-65 ° С протягом 20-30 хв, після чого охолоджувати. З метою пастеризації молоко краще поміщати у воду, попередньо нагріту до кипіння. При цьому режимі пастеризації в молоці відзначаються мінімальні зміни якості.
Однак відомо, що в сирому молоці можуть бути мікроорганізми, що потрапили туди на етапі надою з вимені корови або рук доярки. Щоб їх знищити, продукт потрібно прокип'ятити.
Візьміть відповідний посуд для кип'ятіння, переконайтеся, що вона чиста та наповніть ємність молоком. Не наливайте до країв, щоб воно не втекло, коли закипить. Не залишайте каструльку без нагляду та час від часу помішуйте вміст. Так продукт прогріється поступово.